luni, 27 septembrie 2010

Canalul Dunare-Marea Neagra

Canalul Dunare-Marea Neagra este canalul navigabil ce leaga porturile Cernavoda de pe Dunare si Constanta Sud  de la Marea Neagra, scurtând drumul spre portul Constanta  cu aproximativ 400km. Canalul este parte componenta a importantei cai navigabile europene dintre Marea Neagra si Marea Nordului (prin Canalul Rin-Main-Dunare).


luni, 20 septembrie 2010

Delta Dunarii

Delta  Dunarii (3446 km²), aflata în mare parte în Dobrogea, România, si partial în Ucraina,este cea mai mare si cea mai bine conservata dintre deltele europene.
Este considerat cel mai tanar pamant al tarii, Delta Dunarii potrivi oamenilor de stiinta isi are originile in urma cu aproximativ  13 000 de ani



vineri, 17 septembrie 2010

Cheile Nerei

Cheile Nerei sunt o formatiune de tip chei de-a lungul râului Nera în judetul Caras-Severin, între localitatile Sasca Româna si Sopotul Nou pe o portiune de aproximativ 20 km, Nera, strabate un defileu,cu aspect de chei, ingust, spectaculos si absolut salbatic,formand cele mai lungi chei din Romania.

Aici, unde peretii se inalta pana la 200 de metri, apa Nerei si a afluentilor sai a sapat si a format in roca calcaroasa lacuri,canioane, pesteri si cascade impresionante.
O poteca turistica marcata le strabate, dar parcurgerea lor necesita traversarea râului Nera direct prin apa.
Parcul National Cheile Nerei - Beusnita ocupa zona sudica a Muntilor Aninei si partea nordica a Muntilor Locvei, ocupand o suprafata de 36.364,8 ha ce include 6 rezervatii declarate si una propusa.



Amintim: Lacul Dracului ( cel mai mare lac carstic din tara, adanc de 9,3 metri, format prin prabusirea tavanului unei pesteri), canionul Valea Rea, Lacul Ochiul Beiului, Cascadele Beusnitei ce se succed pe albia de tuf calcaros, etc.


vineri, 10 septembrie 2010

Transfagarasan

Transfagarasanul (DN 7C) este drumul care traverseaza muntii Fagaras si uneste Muntenia de Ardeal pe o lungime de 92 de kilometri ,atingand o altitudine de 2042 de metri, in Caldarea Glaciara Balea.



marți, 7 septembrie 2010

Bricul Mircea

Bricul Mircea este numele a două nave din dotarea Marinei române. Întâiul Bric Mircea, o corabie de tip goeletă construită integral din lemn, 
a funcționat între 1882 și 1944, iar cel de-al doilea „Bric Mircea”, o navă barc (cu trei catarge) clasa A, construită din metal, dotat atât cu pânze cât și cu un motor Diesel naval, 
a fost lansat în 22 septembrie 1938 la ora 15:48 si se mai află în funcțiune si astăzi ca navă-școală. 



luni, 6 septembrie 2010

Povestea primelor monede romanesti de aur

Leul romanesc are o istorie cu multe urcusuri si coborasuri. Certificatul sau de nastere dateaza din primavara anului 1867. Era inceputul Romaniei moderne.
In 1868 se bat primele 100 monede de aur de 20 lei (1 pol=20 lei), avand pe avers efigia domnitorului Carol I. Protestele Turciei si Austro-Ungariei nu au intarziat sa apara, proteste indreptate in special impotriva inscriptiei din jurul efigiei: „Carol I Domnulu Romaniloru”. Drept urmare, acesti poli de aur nu au circulat.
In Muzeul BNR sunt disponibile astazi doua exemplare din acesti poli de aur din 1868.

20 lei 1868 , prima moneda romaneasca de aur

sâmbătă, 4 septembrie 2010

Cascada Cailor




Cascada Cailor este una dintre cele mai frumoase cascade din Romania, formata pe versantul nordic al Munţilor Rodnei, in apropierea statiunii turistice Borşa. Apa rezultata din topirea zapezii si din ploi se aduna intr-un circ glaciar si de acolo se pravaleste in jos formand cascada in mai multe trepte cu caderi succesive de 40 de metrii apoi 20 de metrii si din nou 40 de metri.
Accesul spre cascada este facil, fie pe jos de la Borşa pe o poteca, fie cu telescaunul din statiunea Borşa. De la capatul superior al telescaunului se poate ajunge la Cascada Cailor in circa 15 minute. 

Telescaunul care duce spre cascada

miercuri, 1 septembrie 2010

Biserici de lemn din Maramureș


Acestea se întâlnesc în vechiul Maramureș, o regiune cu o identitate încă puternic definită de limitele sale geografice naturale. În aceste limite este necesar să fie incluse și un număr de biserici aflate de cealaltă parte a râului Tisa, din partea de nord, aflată astăzi în Ucraina.
Bisericile de lemn ridicate după 1900 până la sfârșitul celui de-al doilea război mondial corespund unui curent de revenire la ortodoxie a unor colectivități din Maramureș.

Biserica de lemn din Plopis
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...