marți, 20 septembrie 2011

Manastirea Moldovita

Mănăstirea Moldoviţa este una dintre cele mai vechi aşezări monahale, cu un important trecut istoric. Originea sa nu este cunoscută cu precizie, însă tradiţia o aminteşte încă din perioada voievozilor Muşatini. Sub domnia lui Alexandru cel Bun a fost zidită prima biserică din piatră, atestată documentar între 1402-1410.
Ctitoria lui Alexandru cel Bun a rezistat până la sfârşitul sec. al XV-lea, când s-a prăbuşit din cauza unor alunecări de teren. Ruinele se văd şi astăzi la 500 m distanţă de actuala construcţie. Dorind să continue existenţa aşezământului, voievodul Petru Rareş îi schimbă amplasamentul şi construieşte în 1532 noua biserică.

Biserica manastirii


Muzeul manastirii pastreaza manuscrise din secolul al XV-lea în care se fac referiri pretioase la modul de organizare a scolii manastiresti, la activitatea culturala în general. 
Aici au fost caligrafiate, printre altele, Tetraevangheliarul (1613) si o Psaltire (1614). Manastirea Moldovita este unul dintre putinele monumente care mai detine ansambluri originale de mobilier sculptat. Jiltul domnesc din vremea lui Petru Rares (secolul al XVI-lea) este cea mai valoroasa opera de acest gen din Moldova, în buna vecinatate cu broderiile daruite de Voievodul Stefan cel Mare (secolul al XV-lea).
Turnul de la intrare

Poarta  manastirii

Biserica

Muzeul manastirii

Biserica

Pictura exterioara

Zidurile de aparare

Curtea manastirii

Muzeul

Statuia lui Petru Rares

Jiltul lui Petru Rares

Curtea Manastirii

Intrarea in biserica

Biserica

Pictura exterioara

Pictura exterioara

Pictura exterioara

Interiorul Bisericii

Interioarul bisericii

Interiorul bisericii



Harta:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...