luni, 6 septembrie 2010

Povestea primelor monede romanesti de aur

Leul romanesc are o istorie cu multe urcusuri si coborasuri. Certificatul sau de nastere dateaza din primavara anului 1867. Era inceputul Romaniei moderne.
In 1868 se bat primele 100 monede de aur de 20 lei (1 pol=20 lei), avand pe avers efigia domnitorului Carol I. Protestele Turciei si Austro-Ungariei nu au intarziat sa apara, proteste indreptate in special impotriva inscriptiei din jurul efigiei: „Carol I Domnulu Romaniloru”. Drept urmare, acesti poli de aur nu au circulat.
In Muzeul BNR sunt disponibile astazi doua exemplare din acesti poli de aur din 1868.

20 lei 1868 , prima moneda romaneasca de aur



Odata cu infiintarea Monetariei Statului in anul 1870, se emit 5.000 de piese din aur de 20 lei, cu efigia domnitorului pe avers.  Deoarece Imperiul Otoman a protestat din nou, monetaria este nevoita sa opreasca aceasta productie monetara.

Abia dupa 1879 se reia baterea de moneda in sediul Monetariei Statului, insa datorita cererii mai mari fata de oferta de moneda de pe piata, se comanda fabricarea monedelor si la Viena.
 In anul 1890 se realizeaza ultima emisiune a polilor de aur de catre prima monetarie romaneasca.
Alte emisiuni ale polului de aur au avut loc in anul 1922 si in perioada 1939-1940, insa n-au intrat in circulatie, fiind tezaurizate.

20 lei 1890

Ultima emisiune a avut loc in anul 1941, an dupa care s-a trecut la sistemul rusesc cu 25 lei.
Datorita numarului redus de monede care s-a mai pastrat pana in zilele noastre, precum si datorita istoriei lor bogate in semnificatii, polii de aur din 1868 reprezinta o deosebita valoare de colectie, fiind considerate printre cele mai scumpe monede romanesti.


9 comentarii:

  1. Aceştia au fost vestiţii "cocoşei" din aur?
    Aştept un răspuns competent...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acestia au fost si sunt vestitii POLI din aur (un pol = 20 lei)

      Ștergere
  2. Cocoseii de aur erau monede frantuzesti , care aveau pe una din parti cocosul galic .

    RăspundețiȘtergere
  3. cocoseii de aur....sant monede austro ungare,,,,,,mai citeste

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tu trebuie să fii ungurean sau în cel mai bun caz ardelean, căci numai acolo bântuie ignoranţa ca Vodă prin lobodă. Urmează îndemnul Anonimului din 2 octombrie 2012, 09:37.

      Ștergere
  4. cred ca tu ar trebui sa te mai documentezi .............

    RăspundețiȘtergere
  5. au existat si cocosei romanesti, evident imitatie dupa cei francezi, dar nu stiu cum arata, si eu sunt curios

    RăspundețiȘtergere
  6. in anul 1906 sau batut un nr.5 monede aur printre care si 2 cocosei de aur cocoselul mic cu val.12/5 lei si cocoselul mare 25 lei, daca vreti sa vedeti imagini societate de numismatica euronumisfil vinde acest catalog

    RăspundețiȘtergere
  7. mircea .Eu am cumparat acest catalog din str.Covaci nr.2 in care sant reproduse imagini ale monedelor originale si cuprinde perioada 1867-2009 si in care vedeti si acesti COSEI de12/5 si 25 lei in acest catalog sant redate valoarea lor in raport cu calitatea este un foarte bun CATALOG

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...